Jan Otten - Drumschool
Workshops en verjaardagen

even vooraf ...

Alle workshops zijn een combinatie van veel muzikaal plezier en enkele elementen uit de muzische component 'drama'. 
De meeste workshops zijn daarnaast ook te boeken in een XL versie.  Met een workshop in de XL versie haal je een totaalproject in huis waar muziek, enkele elementen uit drama en beeld worden geïntegreerd!  Ideaal voor schoolprojecten rond 'muzische vorming' of vakantiewerking.

Whacky happy Birthday! 

Zin in een origineel en muzikaal verjaardagsfeestje op maat? Wil je je verjaardag eens een keertje helemaal anders vieren? Dan is de Whacky Happy Birthday het juiste alternatief. Bij je thuis of op locatie kom ik met de kinderen muziek maken. Geen kinderdisco of playback, maar echt muziek spelen. Ons instrument: de Boomwhacker! Boomwhackers zijn gekleurde plastic buizen die elk een specifieke toon hebben. Ze zijn perfect hanteerbaar voor jonge kinderen, bieden heel wat speelmogelijkheden en het volume blijft veilig binnen de perken. Het zijn ideale instrumenten om samen met je vrienden de eerste stappen in de muziekwereld te zetten. Tijdens je feestje werken we één of twee korte muziekstukjes met Boomwhackers uit. We leren de speltechnieken kennen, spreken af hoe we samen gaan starten en stoppen en geven op het einde een mini-voorstelling voor de ouders. Om het helemaal af te maken breng ik een lichtset en de nodige elektronica mee zodat het feest een echte knaller wordt! Neem gerust contact op voor meer info of vraag de workshopfiche aan via mail. 
(Deze workshop is ook te boeken in de XL versie)


griezelgroove!

Helemaal in de sfeer van Halloween is dit de workshop waarin Boomwhackers, percussie, electronica, zang en keyboard verenigd worden in 1 geheel. Met de electronica (sampler, digitale drums) zorgen we voor een griezelige soundscape, de Boomwhackers en de percussie geven het soms opzwepende, soms bezwerende ritme aan en het lied vertelt over heksen, tovenaars, geesten en spoken. Dit alles mondt uit in een toonmoment, inclusief licht, geluid en rookeffecten. Kortom, een 'geestige' workshop. Neem gerust contact op voor meer info of vraag de workshopfiche aan via mail.
(Deze workshop is ook te boeken in de XL versie)


Boom Boom Whack!

In 'Boom Boom Whack' speelt heel de groep op Boomwhackers. Dit zijn kleurrijke, gestemde plastic buizen, waarmee je op vrijwel elk speelvlak slaat. Of het nu een stoel, de muur, een plank, een andere Boomwhacker of je eigen lichaam is, altijd heb je een bepaalde toon of een noot. Boomwhackers kunnen door jong en oud bespeeld worden. Met deze kleurige slaginstrumenten speel je in een handomdraai bekende hits, verschillende muziekstijlen (reggea, blues, rock, ...), of maak je je eigen creatie. Deze workshop leent zich dan ook perfect voor elke groep, groot of klein, jong of oud, om 'als groep' iets te doen. In scholen kan deze workshop gebruikt worden op bezinningen, opendeur- of themadagen, maar ook gewoon in de klaspraktijk tijdens de lessen muzische vorming vanaf het eerste leerjaar. Tijdens communie-, lente - en verjaardagsfeestjes is dit een ideale manier om het jonge volkje te entertainen en kan er gewerkt worden naar een toonmoment om het 'oude volkje' op hun beurt te vermaken. Bovendien is dit een prima groepsactiviteit om te werken rond groepsgeest of teambuidling in eender welke organisatie. Ten slotte kan dit ook een luchtig, actief intermezzo zijn op studie- of vormingsdagen. 
Kortom, 'Boom Boom Whack' is een workshop die alle kanten uit kan. Hoewel ik enkele vaste basisconcepten heb, wordt ook hier steeds vraaggestuurd gewerkt.
Deze workshop leent zich uitermate goed om te komen tot een (grappige) mini-theatervoorstelling of een toonmoment. Verder nodigt het elke deelnemer uit om op een laagdrempelige manier creatief, maar ook fysiek, met muziek om te gaan. 
Neem gerust contact op voor meer info of vraag de workshopfiche aan via mail. 
(Deze workshop is ook te boeken in de XL versie)


Onder de mat

Tijdens deze workshop gaan we zelf aan de slag met borstels. Jawel, borstels,... . Door te vegen, te kloppen, te tikken,... bouwen we samen een ritme op en maken we een klein muziekstukje. Ik voorzie 1/3 meer  'instrumenten' als het aantal deelnemers, want in het heetst van de strijd wil er wel eens een instrument sneuvelen. Deze workshop is laagdrempelig en redelijk fysiek.  Hij  geeft een duidelijk inzicht in hoe ritmes worden opgebouwd. Andere doelstellingen zijn samenspel en spelplezier. 
In 'Onder de mat' werken we met maximum 22 deelnemers.  Bij een groter aantal deelnemers breiden we uit met cajons en ecopercussie. Ikzelf begeleid de groep op elektronische drums. Op die manier komen we op een maximum aantal deelnemers van 32. Er kunnen meerdere sessies per dag worden georganiseerd.
Deze workshop richt zich op kinderen van de laatste graad van het basisonderwijs of jongeren van het secundair onderwijs. Bovendien kan deze workshop ook worden ingericht voor andere groepen (bedrijven, opendeurdagen, teambuildingsactiviteit, (jeugd)verenigingen, ...). Ten slotte kan deze workshop ook leiden naar een 'minivoorstelling' die je doet op een bepaalde gelegenheid (bedrijfsfeest, personeelsfeest, jubileum, deel van een theatervoorstelling, opendeurdag, afsluiter van een schooljaar ...). Neem gerust contact op voor meer info of vraag de workshopfiche aan via mail. 


Aan tafel! 

Trommelen met de vingers op het tafelblad, met het bestek tegen een gevuld waterglas tikken, de pepermolen en het zoutvat testen op zijn shakerkwaliteiten en de soepketel als grote trom gebruiken. Bewust of onbewust doen we het allemaal wel eens.  In de workshop ‘Aan tafel’ gaan we aan de slag met de geluiden van op en rond de tafel.  Vork en lepel worden onze drumstokjes, de pepermolen wordt een opzwepende shaker, de slakom verandert in een handtrom, bekertjes worden op allerlei manieren kleine instrumenten en de potten en pannen beginnen ineens meer decibels te produceren. Tijdens deze workshop dus geen dampende ketels, heerlijk geurende groentjes of lekker bruisende frisdranken, maar verrassende beats, gekke geluiden en vooral veel samenspel in … aan tafel. De workshop is geschikt voor elke doelgroep vanaf 6 jaar. Ik voorzie de instrumenten, de organisatie voorziet de tafels.  De duur van de workshop is afhankelijk van de wensen van de organisatie.  De maximale bezetting is 40 deelnemers.  We leren de specifieke klankkleur van elk instrument kennen en bouwen de tafelbeats samen op. We gaan op zoek naar geflambeerde breaks overgoten met een heerlijk groovend sausje. Als dessert kan er een toonmoment volgen.
(Deze workshop is ook te boeken in de XL versie)Percussie - samenspel: 'aan de slag'

Tijdens deze workshop gaan we 'aan de slag' met allerlei percussie - instrumenten.  Het gamma bestaat uit diepe trommels tot knetterende snaredrums, mysterieuze gongs tot crashende cymbalen, kleine handpercussie tot elektronisch slagwerk en kleurrijke boomwhackers als melodisch slagwerk. In een handomdraai toveren we samen hippe beats, rollende breaks of gewoon mooie percussiepareltjes in de meest uiteenlopende stijlen tevoorschijn. 
Deze workshop wordt enkele keren per jaar in cursusvorm gegeven voor de leerlingen van de Drumschool. Daarnaast kan deze workshop gedaan worden voor elke doelgroep (lager en secundair (buitengewoon) onderwijs, jeugdverenigingen, bedrijven, sportverenigingen, teambuildingsactiviteiten, familiefeesten,...) tot een maximum van 20 deelnemers per sessie. De duur van elke sessie is afhankelijk van de doelgroep en de wens van de organisatie. Meerdere sessies per dag zijn mogelijk. Indien het wenselijk is, werken we naar een toonmoment. Neem gerust contact op voor meer info of vraag de workshopfiche aan via mail. 


Whacky Boom Blues

De workshop Whacky Boom Blues is bedoeld voor het secundair onderwijs of volwassenen. In deze workshop  gaan we, op basis van het traditionele bluesschema, muziek maken met Boomwhackers.  De groep wordt verdeeld, iedereen krijgt zijn verantwoordelijkheid over één deel van het schema en we gaan aan de slag. Aanvankelijk volgen we nauwgezet de akkoorden, nadien starten we met  het componeren en of improviseren. Groepsleden die al een instrument spelen, worden met plezier geïntegreerd in deze workshop. Bij groten groepen vormen enkele cajonspelers het ritmisch fundament. Ikzelf begeleid op gitaar, keyboard of drums. Een ideale workshop voor klasactiviteiten, pedagogische studiedagen of teambuildingsactiviteiten.  Overleg, luisterbereidheid en samenwerking staan immers centraal. Het minimum aantal Boomwhackerspelers is 9, het maximum is 30. Verder kan de groep nog worden aangevuld met 4 cajonspelers en/of muzikanten van de groep zelf.
Feestgedruis!

Heel speciaal voor carnaval heb ik de workshop ‘Feestgedruis’.  Met Boomwhackers, elektronische en akoestische percussie komen we tot hippe dancebeats of vrolijke polka’s, allemaal in thema carnaval.  Naast het spelen van de muziek, zoeken we ook naar een vrolijke of knettergekke uitvoering. Op het einde volgt er een feestelijk toonmoment voor de ouders, inclusief licht en geluid!  Voor elke leeftijdscategorie heb ik een apart liedje, zodat iedereen op zijn niveau muzikaal wordt uitgedaagd.  Deze workshop is ook te boeken in een XL-versie.  In deze versie komt er een tweede docent mee, die met de helft van de groep  werkt vanuit ‘beeld’.  Het toonmoment wordt dan een spektakel van muziek, projecties en schaduwspel.  In de XL-versie kan er dus gedurende een volledige dag, een grotere groep worden begeleid. Elk kind krijgt de kans om zowel muziek als beeld te doen.
(Deze workshop is ook te boeken in de XL versie)


Gekist! 

In ‘Gekist’ leren we de cajon bespelen.  Een cajon (spreek uit als "kachón") is een slaginstrument met een slagvlak van hout en komt oorspronkelijk uit Peru  waar dit instrument veel gebruikt wordt als begeleidingsinstrument voor dansen. De cajon is ooit uit armoede ontstaan. Tijdens de lange overtocht naar (Zuid-)Amerika waren er meestal geen muziekinstrumenten aan boord, maar wel - al dan niet - lege kisten. Deze werden gebruikt als percussie-instrumenten. Vandaag wordt de cajon niet alleen gebruikt in Latijns – Amerikaanse muziek, maar vindt hij hoe langer hoe meer zijn intrede in de Europese moderne bezettingen.  Drummers gebruiken hem vaak al vervanging voor het drumstel in akoestische sets. Percussionisten gebruiken hem om een ‘drummerstintje’ aan de muziek te geven.   De cajon is een heel toegankelijk instrument.  Je gaat bovenop de kist zitten en bespeelt met je beide handen het speelvlak.  Je hebt twee basisslagen, waarmee je in een handomdraai al de eerste simpele ritmes speelt.  Waar djembé en conga vaak in Afrikaanse en Latijns - Amerikaanse sferen blijven hangen, is de cajon perfect in te zetten rond het kampvuur als begeleidingsinstrument voor zangers en gitaristen.  Met andere woorden: op een heel vlotte manier, leer je je medemuzikanten begeleiden op een ritme-instrument dat zeer dicht bij begeleidingskwaliteit van het drumstel komt.  Het maakt alleen niet zo’n herrie, je neemt het overal mee naar toe, zelfs op de fiets.  In de workshop ‘gekist’ leren we de basisslagen op cajon en gaan we snel over tot het spelen van de eerste ritmes.  Eerst gaan we in groepen spelen en vormen we een ‘kistorkest’.  Daarna leren we begeleiding spelen met een gitaar erbij.  Na deze workshop ben je klaar om de meeste kampvuurnummers te voorzien van een creatieve ritmische begeleiding op cajon.  Laat de tamboerijnen, koebellen en ritmestokjes dus voor één keer aan de kant en kies voor de ‘groovy way’. Deze workshop kan worden gegeven voor kinderen vanaf 10 jaar, maar is ook interessant voor leerkrachten die hun gitaarspelende collega willen begeleiden met een ritmisch instrument.   Ten slotte nog dit.  Een cajon vind je aan zeer democratische prijzen.  Er zijn zelfs bouwpakketjes te koop.  Niets houdt je dus nog tegen om te starten met dit aanstekelijke instrument.


XL - on demand

Op aanvraag werken we elke thema uit vanuit muziek en beeld op maat van uw groep of organisatie.  Standaard worden er twee liederen geschreven met bijhorend schaduwspel en projectietekeningen. Heeft u een thema en wil u er een creatieve muzische workshop erbij, dan doen wij de rest. In 'XL on demand' werken we altijd naar een toonmoment vanuit muziek en beeld.   Met deze workshop haalt u een afgewerkt product in huis, helemaal volgens uw inhoudelijke wensen.
Website Builder mogelijk gemaakt <br/>door  Vistaprint
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint